Nu veel genezen verklaarde COVID-19 patiënten het ziekenhuis hebben verlaten, wordt duidelijk dat symptomen zoals chronische vermoeidheid hardnekkig kunnen zijn en dat er in veel gevallen een intensieve nabehandeling nodig is om de mensen weer in het normale leven en werken te integreren.
Ergotherapie kan daarin een belangrijke rol spelen. Daarom heeft de Thomas More-hogeschool de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19' opgericht om in samenwerking met andere hogescholen en het werkveld, de krachten te bundelen en expertise te delen.
De aanzet kwam van Ergo-studenten van Campus Geel die vrijwillig op zoek zijn gegaan naar geschikte behandelstrategieën.
COVID-19 zorgt voor de toestroom van nieuwe, eerder ongekende cliënten in het ergotherapeutisch werkveld. Vooral vermoeidheid blijkt een belangrijk symptoom te zijn waar 'genezen' verklaarde patiënten mee moeten leren omgaan.
Om hun integratie op vlak van wonen, werken en vrije tijd vlot te laten lopen bouwt de opleiding Ergotherapie van Thomas More samen met Ergotherapie Vlaanderen en de andere hogescholen een expertisenetwerk op.
'De ergotherapeut heeft een belangrijke rol in de revalidatie van patiënten met COVID-19 om de kwaliteit van leven te verbeteren op vlak van zelfzorg, wonen, werken en vrije tijd.' - Dr. Carlotte Kiekens, revalidatiearts in Italië.
De aanzet voor de start van de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19 komt van Ergo-studenten die zich tijdens de lockdown vrijwillig engageerden om naast hun bestaande lesopdrachten op zoek te gaan naar de juiste behandelstrategieën bij COVID-19-cliënten.
Ze hebben informatie verzameld rond ergotherapie en COVID-19, experten en ervaringsdeskundigen ondervraagd en een presentatie gegeven aan medestudenten die op stage vertrokken. De informatiebundel en de presentatie waren een belangrijke stimulans om te starten met de werkgroep.
'We zijn met de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19' gestart, omdat we als ergotherapeut een belangrijke rol spelen in de behandeling van cliënten met (blijvende) symptomen van COVID-19', zegt docente Els Kuppens.
'We gaan op zoek naar strategieën en trainingen op maat van de cliënt met COVID-19 om de kwaliteit van leven in zijn/haar dagelijks leven te verhogen.'
'In de werkgroep werken we samen met ergotherapeuten uit het werkveld, docenten van Vlaamse hogescholen, de masteropleiding Ergotherapeutische Wetenschap en de beroepsvereniging Ergotherapie Vlaanderen.
We delen onze expertise en onze ervaringen en bundelen alle informatie in een praktische handleiding voor ergotherapeuten in het werkveld.'
'Dankzij mijn ergotherapeut heb ik geleerd om elke dag te gaan wandelen en actief te blijven. Hun positieve houding heeft me geholpen om door te zetten, ook al is mijn vooruitgang niet altijd zichtbaar.' - Dimitri Flossy, revalidatiecliënt na COVID-19
En verder staan er wekelijks webinars op het programma door en met revalidatieartsen, ergotherapeuten en ervaringsdeskundigen:
Dr. Carlotte Kiekens: revalidatiearts in Italië
Dr. Griet Gysemberg: revalidatiearts
Tinneke Claes: ergotherapeut en ervaringsdeskundige COVID-19
Senne Matthys: ergotherapeut op de intensieve afdeling
Dimitri Flossy: ervaringsdeskundige COVID-19
Binnenkort wordt er een webinar gegeven rond 'Betekenisvolle activiteiten in tijden van corona' door Prof. Dr. Dominique Van de Velde en rond arbeidsreïntegratie na COVID-19, in samenwerking met het RIZIV.